terug

13-06-2019

Behandeling Carpaal Tunnel Syndroom

Heeft u last van het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)? Maak dan een afspraak bij Handcentrum Midden Limburg. Een verwijzing van de huisarts is daarbij niet nodig. Wanneer door onze handtherapeuten wordt vastgesteld dat het gaat om het Carpaal Tunnel Syndroom, kunt u direct starten met een behandeling. Vroeger was een injectie of een operatie de enige uitweg, maar nu kunt u ook zonder injectie of operatie van uw klachten af komen.

Wat is het Carpaal Tunnel Syndroom (CTS)?

Het Carpaal Tunnel Syndroom is een beknelling van de middelste handzenuw vlak boven het polsgewricht. Deze zenuw (de nervus medianus) – die loopt van de onderarm naar de handen – kan bekneld raken in de carpale tunnel; de ‘buis’ in je pols waar alle pezen en de mediane handzenuw doorheen lopen. Meestal is de beknelling het gevolg van een zwelling, dit kan worden veroorzaakt door overbelasting van de hand, polsletsel, of wanneer het lichaam vocht vasthoudt, bijvoorbeeld als gevolg van zwangerschap of ziekte. In ongeveer 60% van de gevallen komt het Carpaal Tunnel Syndroom aan beide handen voor. Zeker 95% van de patiënten ervaart één of meerdere van de volgende symptomen in de hand en de vingers en vooral het verzorgingsgebied van de betreffende zenuw (de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger):

  • · Doof, tintelend gevoel in de hand en vingers
  • · Klachten nemen in de nacht vaak toe
  • · Verminderde kracht in de duim en vingers
  • · Toename van klachten met fietsen en/of autorijden
  • · Stijfheid
  • · Spullen uit handen laten vallen
  • · Warme/Koude handen

Klachten CTS nemen ’s nachts toe

In veel gevallen nemen de symptomen van het Carpaal Tunnel Syndroom ’s nachts toe, waardoor patiënten wakker worden door bijvoorbeeld de pijn of tintelingen. Uiteraard kunnen de klachten ook overdag optreden, zoals bij autorijden of fietsen. In veel gevallen verergeren de klachten na bijvoorbeeld stevige handarbeid.

Carpaal Tunnel Syndroom komt veel voor

Het Carpaal Tunnel Syndroom is een veelvoorkomende aandoening. Het syndroom komt voor in alle lagen van de bevolking en op alle leeftijden, maar vaker bij (zwangere) vrouwen en onder beroepsgroepen waar sprake is van veel handarbeid, zoals bij mensen die dagelijks met de computer werken, kappers, lopende bandwerkers, bouwvakkers en kassières.

Behandeling CTS met het Phystrac-tractieapparaat

Bij behandeling van CTS-klachten met het Phystrac-tractieapparaat worden de onderarm en elleboog met fixatiebanden op de plaats gehouden. Daarnaast is er een band om de pols die is bevestigd aan een gewicht mechanisme. Er ontstaat – uiteraard heel gedoseerd – een trekkracht (tractie) aan de pols en onderarm, waardoor banden en spieren kunnen ontspannen en de beknelde zenuw in de carpale tunnel ruimte krijgt. Dit zorgt ervoor dat de klachten afnemen.

De behandelingen duren ongeveer 10-15 minuten (per arm) en bestaan uit ongeveer 30 tracties (met de arm en pols in een aantal verschillende posities). Vaak nemen de symptomen al af na een paar behandelingen; gemiddeld zijn er 12-13 sessies nodig voor volledige genezing.

In veel gevallen raden we aan om ’s nachts – zeker wanneer de klachten in de nacht optreden of verergeren – een brace te dragen. We weten uit ervaring dat de combinatie van de behandeling en het dragen van een brace zeer effectief is en de klachten snel kunnen verminderen.

Effectiever dan operatie en minder risico

De behandeling met het Phystrac-tractieapparaat is wetenschappelijk bewezen effectiever dan een operatie aan de pols. Vaak zijn slechts 10 tot 12 behandelingen voldoende om de klachten volledig op te heffen. Bovendien is (en blijft) na 12 tot 14 behandelingen meer dan 80% van de patiënten van de klachten af. Deze percentages gelden ook voor mensen die eerder zonder succes zijn geopereerd. De behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom met het Phystrac-tractieapparaat is dus zeer effectief en brengt minder risico’s met zich mee dan een operatie.

Binnen Handcentrum Midden Limburg aan de Bredeweg 239 in Roermond wordt sinds een half jaar met veel succes deze behandelmethode toegepast. Mocht u last hebben van CTS, dan is een behandeling met het Phystrac-apparaat sterk aan te bevelen! De behandeling valt onder het domein fysiotherapie en zodoende vergoed door uw zorgverzekering. Meer informatie vindt u op www.fit-fysio.nl of www.handcentrummiddenlimburg.nl