terug

15-10-2018

Shockwave bij spasticiteit.

Shockwave bij spasticiteit.
Shockwave therapie (ESWT) is oorspronkelijk ontwikkeld voor de vergruizing van nierstenen. Later kwamen hier de musculoskeletale toepassingsgebieden bij. Nog steeds worden aan deze lijst nieuwe indicaties toegevoegd, omdat de shockwaveprikkel bijzondere effecten in het lichaam geeft. De behandeling van de gevolgen van spasticiteit met shockwave therapie is er daar een goed voorbeeld van.
Spasticiteit vormt wereldwijd namelijk een groot probleem en is één van de grootste oorzaken van houdings- en bewegings gerelateerde aandoeningen binnen de (kinder)revalidatie. Een fors aantal van de patiënten met een CVA, multipele sclerose of cerebrale parese ervaart problemen als gevolg van spasticiteit.
Usual care bij spasticiteit
Spasticiteit gaat gepaard met een verhoogde spiertonus en als gevolg daarvan een verminderde beweeglijkheid. Dit brengt pijn, functionele beperkingen (zoals lopen, fijne motoriek en transfers), cosmetische- en eventuele verzorgingsproblemen met zich mee.Een omvangrijk probleem met bijbehorende behandeling. Die behandeling kent vele facetten waarin o.a. fysiotherapie, spalktherapie, orale medicatie, botoxinjecties en een incidentele chirurgische ingreep gecombineerd worden.
Botox is een bekende en veelgebruikte behandelvorm die weliswaar een tonusdaling geeft, maar ook behoorlijk wat nadelen kent. Zo is het een van de dodelijkste menselijke gifstoffen en kan de behandeling gepaard gaan met enkele zeer ongewenste bijwerkingen zoals spierzwakte,braken, incontinentie, infectie van de luchtwegen, slikstoornissen en hieraan gerelateerde longontsteking en zelfs overlijden. Daarnaast is een botoxbehandeling erg duur, legt het een spier als het ware lam en is het pijnlijk. Dat maakt het, zeker voor kinderen die voor de behandeling onder narcose moeten worden gebracht, geen prettige behandeling. Maar gelukkig bestaat er een goed alternatief!

Hoe ziet een shockwave behandeling er uit?
(Inter)nationale ervaring leert dat bij spasticiteit de beste resultaten behaald worden met de zogenaamde D-actor behandelkop. Hoe pak je de behandeling vervolgens aan? Je behandelt de betreffende spierbuik door deze systematisch af te werken. Zorg dat je de hele spier bestrijkt en je voelt de spanning uit de spier trekken. Om dit te bereiken ben je zo’n 3 minuten per spierbuik bezig. De praktijk leert dat er slechts 3 behandelingen (1x p/w) nodig zijn voor een langdurige tonusdaling van zo’n 3 maanden. In de tussentijd gaan de oefentherapie en eventuele andere therapieën gewoon door. Met shockwave therapie verminder je wel in sterke mate de gevolgen van spasticiteit en verbeter je de kwaliteit van leven aanzienlijk.

"Shockwave therapie bij spasticiteit kan op korte termijn veel effect hebben. Het primaire doel is om het onbehaaglijke gevoel in de spastische spieren te verminderden, vervolgens zien we vaak een spectaculaire vooruitgang in de reguliere (oefen)therapie met als gevolg een verbetering in functionaliteit. Een zeer nuttige voorwaarde scheppende handeling."
Ivo van Helden, Fysiovision


Hoe werkt shockwave therapie bij spasticiteit?
Shockwave therapie laat verbluffende resultaten zien bij patiënten die kampen met spasticiteit. Sinds de zomer van 2017 zijn er nieuwe inzichten in het werkzame mechanisme achter shockwave op spasticiteit. Shockwave heeft namelijk effect op de neuromusculaire overgangenwaardoor er minder prikkelgeleiding plaatsvindt en de spiertonus afneemt (zie afb.)
ESWT wordt beschouwd als een veilige, effectieve, praktische en niet-invasieve methode om de symptomen van spasticiteit tegen te gaan.Het vormt daarmee een waardevolle aanvulling op de behandeling van deze groep patiënten. Jammer genoeg wordt dit nog maar mondjesmaat toegepast. Maar waarom eigenlijk? Dat is vrij simpel. Het is state of the art en daardoor nog niet bekend onder een breed publiek. Het neemt nu eenmaal tijd in beslag voordat nieuwe innovatieve behandelmethoden hun weg naar de dagelijkse praktijk gevonden hebben.

Wat zijn de voordelen van shockwave therapie bij spasticiteit?
Direct na de eerste behandeling is er al een duidelijke verbetering van de beweeglijkheid en pijn. Dit vertaalt zich in een beter looppatroonen een functioneler gebruik van de arm/hand. Het inzetten van andere therapeutische interventies wordt op deze manier gemakkelijker en effectiever, dan wanneer alleen intensieve fysiotherapie wordt gegeven.De combinatie van deze twee is dus erg sterk. Je haalt meer uit de oefentherapie en patiënten kunnen beter verzorgd worden waarmee je bijvoorbeeld smetplekken als gevolg van een dichtgeknepen hand voorkomt.

"Shockwave therapie geeft me een nieuwe kans in het leven. Ik kan weer zelfstandig opstaan uit een stoel en kleine stukjes lopen. De traplift gebruik ik niet meer. Daardoor ben ik minder afhankelijk geworden, dat doet veel voor mij. Sommige dingen lijken misschien niet spectaculair veranderd, maar hebben op mij een hele grote impact."
Jan Cristiani, CVA patiënt

Hoewel botox wellicht geschikter is voor het behandelen van dieper gelegen spieren, kan ESWT voor een groot aantal behandelindicaties gebruikt worden. De voordelen hiervan zijn:
  • Tot 85% goedkoper dan botoxinjectie
  • Veilig
  • Niet-invasief
  • Snel (functioneel) resultaat
  • Pijnvrij
  • Langdurig effect
  • Slechts enkele sessies nodig
  • Kan door de fysiotherapeut gedaan worden